Drukuj

klub seniora działalnośćPo przerwie, która trwała półtora miesiąca, Klub Senior+ wznowił zdalnie swą działalność. Seniorzy w domach nie nudzą się, lecz wykazują dużą aktywność. Każdy szuka zajęcia według swoich możliwości i zainteresowań. Jeśli pogoda pozwala spacerują, robią zakupy, zgodnie z regulaminem reżimu sanitarnego.

Po przerwie, która trwała półtora miesiąca, Klub Senior+ wznowił zdalnie swą działalność. Seniorzy w domach nie nudzą się, lecz wykazują dużą aktywność. Każdy szuka zajęcia według swoich możliwości i zainteresowań. Jeśli pogoda pozwala spacerują, robią zakupy, zgodnie z regulaminem reżimu sanitarnego.
Okres przedświąteczny, to szczególna okazja do pokazania artystycznej duszy seniorów i ich niespożytej energii. Obecnie, niektóre seniorki kończą swoje obrazy haftem koralikowym, wykonują piękne kwiatki z bibuły i wstążki, inne znowu oddają się pisaniu wierszy i dzielą się przepisami na pyszne potrawy, które zagoszczą na ich świątecznych stołach. Od dłuższego czasu przygotowują ozdoby i kartki świąteczne, a także plakaty z życzeniami dla mieszkańców wsi.
Święta tuż, tuż, więc, zapach wanilii i przyprawy korzennej, wypełnia kuchnie naszych seniorek, a upieczone ciasteczka wyglądają apetycznie. Pojawia się również już upieczony karp, czy nie za wcześnie? Nie szkodzi, w wigilię upieczemy znowu, bo w wigilię ma wyjątkowy smak!
A co jeszcze zagości na naszych stołach w święta? Na pewno różne wyszukane dania, a także proste, tradycyjne i smaczne, które można przygotować wcześniej. Abyście również mogli spróbować pyszności podajemy poniżej przepisy do wypróbowania.
Wołowina z ziemniakami i marchwią
Składniki: 1 kg wołowiny, 5 marchwi, 4 ziemniaki, 2 cebule, 5 łyżek zielonego groszku, 6 łyżek mąki, 7 łyżek oleju, szczypta mielonego ziela angielskiego, sól i pieprz.
Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące, porcjami obsmażamy na oleju. Przekładamy do rondla, podlewamy wrzątkiem wody (2 szklanki) i dodajemy posiekaną cebulę. Doprawić zielem angielskim, solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości mięsa (zwracać uwagę na gęstość sosu), często mieszając. Na koniec dodajemy marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę. Dusić jeszcze 20 min., aż warzywa będą miękkie, posypać groszkiem. Jeśli zajdzie potrzeba jeszcze doprawić do smaku.
Smacznego!

Na deser proponujemy coś słodkiego.
Kokosowy makowiec
Składniki na ciasto: 6 łyżek cukru pudru, po 1 szklance maku i wiórek kokosowych, 6 białek, syrop: z 1 cytryny i ½ szklanki wody przegotowanej
Krem: 6 żółtek, 3 łyżki cukru, kostka masła, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka maki ziemniaczanej, 625 ml mleka
Dodatki: biszkopty, polewa, sok z 2 cytryn, rodzynki
Wykonanie: Białka ubijamy, dodajemy cukier puder, wiórki i mak, delikatnie mieszając. Brytfankę wyłożyć papierem, wylać ciasto. Piec ok.25 min. W temp. 180 st. C.
Krem: Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy obie mąki i 125 ml mleka. Resztę mleka gotujemy, wlewamy masę żółtkową i gotujemy. Ostudzony krem, dodajemy do utartego masła, łączymy, mieszając powoli.
Smarujemy placek, kładziemy biszkopty namoczone w syropie. Na biszkopty kładziemy rodzynki i przykrywamy polewą. Polewa, jak do innych placków.
Czas przygotować choinkę i zasiąść do wigilijnego stołu.

Gdy pierwsza gwiazdka na niebie zaświeci,
cieszą się dorośli, cieszą się dzieci.
Do wspólnej wieczerzy wszyscy zasiadają
po wielkiej krzątaninie, odpoczynek mają.
Na stole czeka, mnóstwo dań,
każdy ochotę ma wielką nań.
12 potraw należy spróbować,
po trosze, po krzynce i posmakować…
Śpiewamy kolędy, czas szybko płynie,
pora iść na pasterkę, nim północ minie.
Wśród nocnej ciszy, głosy dzwonów rozbrzmiewają,
że Bóg się narodził, wszystkim oznajmiają.

Życzmy sobie wzajemnie Radosnych Świąt,
zdrowia i pomyślności w Nowym Roku, nie tracąc nadziei,
że jutro będzie lepiej, spokojniej.